ACTIVITATS PER A LA CONSERVACIÓ DE L’AGROBIODIVERSITAT DEL PRIORAT
ACTIVITATS DE DIVULGACIÓ
El 2023 i 2024 he treballat en la conservació de varietats agrícoles tradicionals gràcies al cofinançament europeu del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). Les accions s’han dut a terme en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027, regulat pel Reglament (UE) 2021/2115. El projecte s’emmarca en un context europeu que busca afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la crisi econòmica de les zones rurals, promovent una transició cap a una agricultura més sostenible, equitativa i resilient.
Les accions, essencials per mantenir el nostre patrimoni genètic agrícola, inclouen:
-
Conservació del banc de llavors del Priorat: S’han preservat 65 varietats locals, contribuint a la diversificació de cultius i a la resiliència dels sistemes agrícoles.
-
Activitats de divulgació: conscienciar sobre la importància de conservar les varietats agrícoles tradicionals i donar a conèixer el projecte, com la participació a la Fira de la Tomaca del Priorat i hem organitzat xerrades divulgatives sobre la conservació i multiplicació.
-
Prospecció de noves varietats: prospecció continuada de noves varietats tradicionals a la comarca del Priorat i una campanya específica sobre varietats de raïm de taula i de fruiters.
-
Manteniment de les bases de dades: actualització i manteniment de les bases de dades conjuntes amb altres entitats que duen a terme tasques similars, afavorint la cooperació.
-
Caracterització i inscripció de noves varietats al catàleg de varietats locals: realització de les memòries i tràmits per inscriure noves varietats al catàleg.
-
Multiplicació: de les varietats d'interès, tant pel manteniment del propi Banc de Germoplasma com per cedir material als Bancs oficials.
Aquestes iniciatives contribueixen directament als objectius del Pla Estratègic de la PAC, que promouen una agricultura orientada a la protecció del medi ambient i la biodiversitat, així com al desenvolupament sostenible de les zones rurals. #FEDERCat #fonsUECat
FESTIVAL TERRER 2023
En aquesta edició dins el marc del Festival Terrer Priorat hem establert una col·laboració amb La Safranòria (Associació per a la Conservació de la Biodiversitat Agrícola del Priorat) entitat que té com a objectiu la conservació i difusió de la biodiversitat agrícola del Priorat, en particular de les espècies de l’horta. Parlar dels horts és parlar de pobles vius i del vincle amb l’entorn, i per això hem volgut posar el focus en les varietats locals que gràcies a aquesta feina de cura del patimoni cada dia coneixem més i millor.
Els horts són un element colorit i estacional del paisatge que vesteixen d’arquitectura tant efímera com intemporal les lleres de séquies, rieres i rierols al llarg i ample de la comarca del Priorat. La il·lustradora Gala Pont ha estat l’encarregada de donar-li forma i color amb una proposta artística que és una reivindicació a la senzillesa.
(Text Festival Terrer)
JORNADA D'ESTIU 2023
Al mes de juliol vam organitzar una nova trobada per a compartir amb socis i amics, natura, coneixements, experiències i formació.
Aquesta trobada ens va permetre conèixer el projecte de La Somereta @la_somereta a l'Ermita de Sant Antoni d'Ulldemolins
Amb la Xènia Torras de l'Associació l'Era vam parlar de "Conservació i multiplicació de varietats tradicionals" . La Xènia de manera molt amena ens va explicar molts secrets de com i quan conservar les llavors de diferents varietats, escollint els fruits més adequats i el moment més oportú.
SEMBRANT ESCOLES 2023
La primavera del 2023 hem ofert tallers sobre varietats tradicionals als centres educatius de la comarca, donant continuïtat al projecte “Sembrant Escoles” iniciat l'any 2022. L’objectiu és promoure la implicació dels centres educatius i les generacions més joves en la conservació de l'agrobiodiversitat al Priorat, així com conscienciar sobre la seva importància.
Al llarg del 2023 hem realitzat un total de 21 tallers a 18 centres, amb la participació de 400 alumnes de totes les etapes educatives. A la part teòrica hem aprofundit en el concepte de agrobiodiversitat i hem ofert tècniques i recomanacions per a tenir cura de l'hort escolar ecològic. A la part pràctica hem introduït el cicle de creixement de les varietats tradicionals “de llavor a llavor” mitjançant un joc didàctic, així com sembrat i plantat algunes varietats als horts escolars.
Aquesta actuació compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, a través de la subvenció pel desenvolupament de projectes per a la protecció i millora del medi ambient de l'exercici 2022, amb un import de 2.700€
(línia 1).
CARACTERITZACIÓ I MULTIPLICACIÓ DE VARIETATS PROSPECTADES 2023
Durant l’any 2023, i en col·laboració amb la Fundació Miquel Agustí, estem treballant per continuar la tasca de caracterització i multiplicació d'algunes de les varietats que s'han incorporat al banc de llavors en els últims temps. L’objectiu principal és generar informació agronòmica i morfològica de les varietats col·lectades per facilitar-ne la utilització al sector productiu i divulgar-les entre les persones interessades. A més, obtindrem llavors per poder conservar-les al nostre banc i poder repartir-la entre els socis i sòcies de La Safranòria. Algunes de les varietats que s'estan caracteritzant són el meló blanc, la síndria ratllada, la carbassa de torrar i el cogombre de de La Serra d'Almos; i el fesol del Mas de les Generales i la tomaca Benach de Porrera.
Aquesta actuació compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, a través de la subvenció pel desenvolupament de projectes per a la protecció i millora del medi ambient de l'exercici 2022, amb un import de 12.100€ (línia 1).
SEMBRANT ESCOLES 2022
La Safranòria i la Fundació Miquel Agustí hem participat al projecte “Sembrant Escoles”, impulsat pel Consell Comarcal en el marc del PECT
«Pobles Vius i Actius».
“Sembrant Escoles” dona continuïtat a la recerca de varietats tradicionals a l’entorn del Parc Natural de la Serra de Montsant iniciada l’any 2017. L’objectiu és obtenir noves varietats a través de l’intercanvi de coneixements entre els avis, les àvies i l’alumnat dels centres educatius del Priorat.
A la primavera es va fer una introducció a la biodiversitat cultivada a les escoles i es va explicar la metodologia de la recerca i a la tardor es va fer el retorn
dels resultats obtinguts. Totes les activitats es van acompanyar d'una part pràctica, introduint les varietats tradicionals als horts escolars.
FIRA DE LA TOMACA
A Falset, cada any, pel mes d'agost s'organitza la Fira de la Tomaca.
La Fira de la Tomaca té com a finalitat donar a conèixer les varietats tradicionals d'horta del Priorat i les comarques properes.
La Fira compta amb paradetes d'horticultors professionals, petits artesans de la indústria agroalimentaria i entitats dedicades a la conservació i multiplicació de varietats tradicionals.
Voluntariat de La Safranòria fan torns a la paradateta per tal d'explicar als visitants les activitats de l'associació i també aprofitar per fer recerca de possibles varietats conservades per la pagesia de la zona.